aktualnosci

ზღაპრული სტუმართმოყვარე საქართველო
wycieczka objazdowa
8 dni/7 noclegów

Tbilisi / Bodbe / Signagi / Weliscyche / Mtskheta / Kazbegi / Ananuri / Gori / Uplistsikhe / Bagrati / Kutaisi / Batumi Miasto / Gelati / Motsameta

Zapraszamy na magiczną wycieczkę do Gruzji – ziemi niezwykłej – niegdyś najbogatszej i najbardziej niezależnej republiki Związku Radzieckiego, ojczyzny wina i Stalina, krainy słonecznych plaż Batumi
i ośnieżonych szczytów Kaukazu. Krainy, w której na listę UNESCO wpisane są nie tylko zabytki ale też, jedyny w swoim rodzaju alfabet i język, gdzie ludzie mają serce na dłoni, gdzie przyjaciół wita się winem
ale na wrogów czeka miecz.

Dzień 1: Wylot do Gruzji.

Dzień 2: Tbilisi - Tbilisi Miasto
Przylot na lotnisko w Tbilisi o 04:05. Spotkanie z przewodnikiem. Zakwaterowanie i śniadanie w hotelu.
Zaczynamy zwiedzanie Tbilisi od starej części miasta – cerkiew Metekhi zbudowana w XIII w.
Możemy nasycić się pięknym widokiem starego miasta, jedziemy koleją linową do twierdzy Narikala (IV w), z której mamy przyjemność zobaczyć fantastyczny widok na całe miasto, a z drugiej strony otwiera się widok na ogród Botaniczny.
Idziemy do Abanotubani (tradycyjnych łaźni siarkowych, bardzo popularnych wśród turystów i mieszkańców miasta, które zawsze były i są nadal wizytówką Tbilisi). Przez znane uliczki Szardeni  kontynuujemy nasz spacer do Bazyliki Anczyschati - najstarszej cerkwi miasta (VI w). kończymy zwiedzanie przy teatrze Gabriadze.
Tradycyjna kolacja w lokalnej restauracji z tańcami narodowymi. Nocleg w Tbilisi.

Dzień 3: Tbilisi – Bodbe – Signagi – Weliscyche – Tbilisi (270 km.)

Śniadanie w Hotelu. Wyjazd do Kacheti - jednego z najbardziej znanych regionów Gruzji. Zwiedzamy Klasztor w Bodbe (IX w.). Przejazd do Signagi - „miasta wiecznej miłości”, położonego na wzgórzu, w środku rozległej winnej równiny. Z miejskiego muru można podziwiać równinę Alzani  pomiędzy pasmem Wielkiego Kaukazu i Górami Gomborskimi.
Przejazd do Welistsikhe gdzie, u lokalnego rolnika, będziemy mieli tradycyjny obiad z degustacją 2 rodzajów wina i czaczy. Warsztaty kulinarne - pieczenie chleba w tradycyjnych piecach 'tone".  Powrót do Tbilisi, nocleg w hotelu.

Dzień 4: Tbilisi – Mtskheta - Kazbegi (170 km)

Śniadanie w hotelu. Wyjazd do Mcchety - pierwszej stolicy i absolutnego centrum religijnego Gruzji. Odwiedzimy Monastyr Dżwari (VI w) i Katedrę Sweticchoweli (XI w), gdzie, wg. legendy, pochowana jest Szata Chrystusa. Cała Mccheta z jej zabytkami jest wpisana na listę UNESCO. Przejazd do miasteczka Kazbegi (Stepantsminda)-  głównego miasta w regionie Khewi. Przesiądziemy się do terenowych samochodów (4x4) aby wjechać na wysokość 2400 m n.p.m. aby zobaczyć spektakularnie położoną cerkiew Cminda Sameba - Gergeti (XIV w.). gdy pogoda pozwoli zobaczymy Kazbeg („Mkinvartsveri -  Lodowy Szczyt)- jeden z najwyższych szczytów Kaukazu (5047 m). Kolacja i nocleg w Kazbegi.

Dzień 5: Kazbegi - Ananuri – Gori – Uplistsikhe –  Bagrati - Kutaisi (300 km)

Śniadanie. Przejazd do twierdzy Ananuri (XVII w.) z przepięknym widokiem na jezioro Żinwali. Wyjazd do Gori, miejsca urodzenia Stalina. Zrobimy krótki foto-stop przy muzeum. Zwiedzamy Uplistsikhe - najstarsze skalnego miasta na terenie Gruzji (II tys. p.n.e.) i jeden z najważniejszych handlowych punktów na Jedwabnym Szlaku,  Kolacja i nocleg w Kutaisi. Dla chętnych wizyta w katedrze Bagrati (1003 r.).

Dzień 6: Kutaisi – Batumi Miasto – Kutaisi (260 km.)

Śniadanie w Hotelu. Przejazd do Batumi stolicy rejonu Adżarii. Spacer po sławnym nadmorskim bulwarze i plaży,  Piazza, Pałac Europy itd. Czas wolny (druga połowa dnia wolna).  Kolacja i nocleg w Kutaisi.

Dzień 7: Kutaisi Miasto – Gelati – Motsameta - Tbilisi (280 km)

Śniadanie w Hotelu. Przejazd po mieście. Wyjazd do zespołu klasztornego Gelati (1106 r) z trzema cerkwiami i budynkiem Akademii Nauk, gdzie studiowali wybitni myśliciele gruzińscy i greccy. Kompleks powstał w złotych czasach gruzińskiej monarchii. Jego fundatorem był król Dawid Budowniczy. Zwiedzamy również Klasztor Mocameta, w tej świątyni znajdują się relikwie Dawida i Konstantyna Mcheidze. Wyjazd Do Tbilisi. Kolacja w lokalnej restauracji. Nocleg w Tbilisi.

Dzień 8: Transfer z Hotelu do lotniska, Wylot 04:55.

TERMIN:  05.10-12.10.2019
ORIENTACYJNA CENA – 3750zł/os (w pokoju 2-osobowym)

WPISOWE 1000zł

Świadczenia w cenie: