aktualnosci

NORWEGIA - WYPRAWA 2019

NORWEGIA - BIAŁE NOCE

FASCYNUJĄCE SPOTKANIE Z TROLLAMI I WIKINGAMI

1dzień - Wyjazd i przejazd do Świnoujścia (prosimy o zabranie ze sobą prowiantu na czas podróży); 22.00 - odejście promu, kolacja i nocleg na promie - kabiny 4-osobowe z łazienkami (prosimy o wcześniejsze przygotowanie i zabranie ze sobą do autokaru bagażu podręcznego z rzeczami niezbędnymi na promie – nie będzie możliwości otwierania luku bagażowego).

2 dzień - Przypłynięcie promu do Ystad, wczesne śniadanie na promie (7.00-7.30); przejazd przez Szwecję i Norwegię (po drodze przygotujemy dla Państwa kanapki) do miejscowości Oyer na nocleg; po dotarciu na miejsce wieczorny posiłek;

3 dzień - Śniadanie (pobierane przez Państwa do domków, na półmiskach, z podanych produktów można robić kanapki na drogę); wyjazd i  zwiedzanie największego w Norwegii skansenu – MAIHAUGEN, przejazd do Oyer; spacer w okolicach campingu: tor bobslejowy, możliwość jazdy na bobslejach (dodatkowo płatne);obiadokolacja.

4 dzień - Śniadanie; wyjazd do LILLEHAMMER spacer po głównej, zabytkowej ulicy miasta - STORGACIE; oglądanie skoczni narciarskiej, wjazd na skocznię wyciągiem krzesełkowym (dodatkowo płatne);  wjazd na płaskowyż PALLESTOWA; przejazd na nocleg w Oyer, późna, dwudaniowa obiadokolacja.

5 dzień - śniadanie, wyjazd na północ w stronę STRYNU; po drodze najwyższa pionowa ściana w Europie (ponad 1000 m) -TROLLVEGGEN; przejazd drogą TROLLI -TROLSTIGEN, po drodze wodospad STIGFFOSEN; punkt widokowy, nad TROLSTIEGEN, przeprawa promowa przez fiord NORDFIORD do STRANDY - przejazd do STRYNU; obiadokolacja; nocleg w STRYNVATNE ( domki campingowe, z łazienkami i aneksami kuchennymi, położone nad jeziorem).

6 dzień - Śniadanie , ok. 8.00 wyjazd z campingu, przejazd do HELLESYLT – 1,5 godzinna wycieczka statkiem po najpiękniejszym fiordzie Norwegii – GEIRANGERFJORD; przejazd, pełna zakrętów, drogą na DALSNIBBĘ (punkt widokowy na fiord); przejazd tunelami w stronę STRYNU, czas na zakupy w STRYNIE (supermarkety i centrum miasta), przejazd do lodowca JOSTEDALSBREEN (jęzor BRIKSDALBREEN) największej czaszy lodowej w Europie -  (punkt programu może ulec zmianie w zależności od stanu lodowca w ciągu najbliższego pół roku – aktualnie postępuje szybka recesja); powrót do STRYNU; obiadokolacja, nocleg.

7 dzień - Śniadanie, ok. godz 10.00 wyjazd w stronę OYER; punkty widokowe, po drodze postój w LOM – zwiedzanie muzeum mineralogicznego z pieknymi eksponatami charakterystycznego różowego kamienia; możliwosć zakupu wyrobów jubilerskich w sklepie przy muzeum, powrót do Oyer;  obiadokolacja, nocleg.

8 dzień - Śniadanie ; ok. godz. 10.00 przejazd do Oslo; zwiedzanie Oslo – Muzeum pochówkowych łodzi  Wikingów, przejazd autokarem pod FROGNERS PARK – Park Vigellanda; przejazd pod Muzeum Narodowe – z dziełem E.Muncha „Krzyk”; spacer: Pałac Królewski, Ratusz - gdzie wręczana jest pokojowa nagroda Nobla, Parlament, Karl Johann Gate, Katedra (wejście do katedry uzależnione od godzin otwarcia – zmiennych w ciągu roku); czas wolny; wyjazd z Oslo; kolacja turystyczna (kanapki, gorący kubek, herbata); nocny przejazd do Ystad.

9 dzień - Śniadanie – na porannym postoju przygotowywać będziemy dla Państwa kanapki; Spacer po Ystad, zaokrętowanie na promie; ok. 12.00 wypłynięcie promu z Ystad, na promie obiad i kolacja; ok. 20.00 przypłynięcie do ŚWINOUJŚCIA, odprawa, droga powrotna.

10 dzień - Przyjazd w godzinach nocnych; zakończenie imprezy.

KAZDY UCZESTNIK POWINIEN MIEĆ ZE SOBĄ BIELIZNĘ POSCIELOWĄ (koszt wypożyczenia na campingu to 70 NOK/noc.)

W kabinach na promie jest bielizna pościelowa i ręczniki. Sugerujemy zabranie termosów na kawę czy herbatę (zwiedzanie, podróż powrotna). W autokarze napoje płatne.

·         Transport autokarem zachodnim klasy LUX;

·         Przejazd promem na trasie Świnoujście - Ystad  (nocny, kabiny 4 osobowe z łazienkami, kolacja, śniadanie);

·         Przejazd promem na trasie Ystad - Świnoujście (dzienny z kabiną, obiad);

·         6 noclegów w Norwegii – Oyer – domki przestronne, położone na zboczu Hafjell; Strynvatne –położone nad jeziorem,  przestronne domki campingowe, z pełnym wyposażeniem, 4 - 10 osobowe (sypialnie 2-4 osobowe z łazienką lub 2 łazienkami, każdy domek z salonikiem) - zastrzegamy sobie mozliwość położenia 2 osób w pokoju dziennym (na wygodnym łóżku);

·         Wszystkie domki z aneksem kuchennym i łazienkami;

·         Wyżywienie - 7 śniadań w formie bufetu, 7 obiadokolacji (kuchnia domowa) – podczas śniadania można robić kanapki na czas zwiedzania;

·         Ubezpieczenie NNW, KL;

·         Opieka lekarska w ramach EKUZ i ubezpieczenia;

·         Opieka doświadczonego pilota - przewodnika na całej trasie wycieczki;

·         Wstępy do zwiedzanych obiektów.

TERMIN:  21.06-30.06.2019

CENA: 1500 zł + 4400 NOK + 10złTFG

W przypadku grup zorganizowanych, min. 35 osób, istnieje możliwość  modyfikacji programu i ustalenia terminu wyjazdu.

WAŻNE INFORMACJE: