BOŚNIA-CZARNOGÓRA-ALBANIA-majówka 2019

BOŚNIA –CZARNOGÓRA – ALBANIA - CHORWACJA
NEUM- WODOSPADY KRAVICA - KOTOR – KANION RZEKI TARY - BUDVA- STARY BAR-–SZKODRA + KRUJA - ZAGRZEB

OSTATNIE 15 MIEJSC

PROGRAM RAMOWY:

1 DZIEŃ 26.04.2019:
Wyjazd o godz. 19:00. Przejazd przez Czechy, Austrię, Słowenię do Chorwacji.

2 DZIEŃ 27.04.2019:  Przyjazd do Neum. Zakwaterowanie w hotelu. Obiadokolacja, nocleg.

3 DZIEŃ 28.04.2019: Śniadanie, czas wolny do dyspozycji uczestników.  Ok. godziny 14.00 Rejs statkiem po zatokach wokół Neum + pobyt na platformie usytuowanej na morzu –zabawa integracyjna przy muzyce –degustacja miejscowych przysmaków (mule z grilla + sos czosnkowy , pieczywo + napoje regionalne –duży wybór   trunków z możliwością ich zakupu) .Powrót ok. 18,15 na ląd ,obiadokolacja w hotelu ,nocleg

4 DZIEŃ 29.04.2019: Śniadanie. Przejazd  nad Wodospad  Kravica  - możliwość kąpieli . Powrót do Neum na obiadokolację, nocleg

5 DZIEŃ 30.04.2019: Śniadanie. Przejazd do Czarnogóry nad Zatokę Kotorską - najgłębszy fiord południowej Europy. Zwiedzanie Kotoru, twierdza średniowieczna wpisana na listę UNESCO. Przejazd do Budvy. Spacer -, katedra św. Jana, cytadela, cerkiew . Przejazd do pensjonatu, zakwaterowanie, obiadokolacja i nocleg.

6 DZIEŃ 01.05.2019:  Śniadanie. Przejazd nad Kanion Rzeki Tary – całodniowa wyprawa do malowniczych miejsc w Czarnogórze: Park  Durmitor, który ze swoimi kanionami wpisany został na  listę UNESCO.
Słynny Kanion Tary, najdłuższej rzeki Czarnogóry to najgłębszy kanion w Europie i trzeci najgłębszy kanion na świecie! Do najciekawszych atrakcji turystycznych zaliczamy  także betonowy Most Durdevica
 o długości 360 m, wybudowany w  1937- 1940.  Powrót do hotelu ,obiadokolacja  nocleg.

7 DZIEŃ 02.05.2019: Śniadanie. Wyjazd do Albanii. Przejazd do  Szkodry nad Jeziorem Szkoderskim, zwiedzanie miasteczka z Twierdzą Rozafy. Następnie przejazd do Kruji - dawnej stolicy Albanii. Jest to miasto Skenderbega - albańskiego generała z XV wieku. Znajdują się tu pozostałości starej twierdzy oraz orientalna handlowa uliczka z mnóstwem albańskich suwenirów . Powrót do hotelu obiadokolacja, nocleg

8 DZIEŃ 03.05.2019: : Śniadanie,- wykwaterowanie. Przejazd do Starego Baru   miasta  z X wieku, które jest  kandydatem do wpisania na listę Unesco .W 1979r przeszło tu  trzęsienie ziemi które trwało tylko 10 sekund, ale zniszczyło wiele starożytnych budynków.  Rośnie tu  i  owocuje ” Stara Maslina ” oliwka  ma ok. 2800 lat  jedna z najstarszych na świecie. Oliwa Piknik- spotkanie i degustacja miejscowych specjałów tj fritulice ,sery ,oliwa –zapoznanie się z tradycjami ,kuchnią i historią Czarnogóry .Przejazd do Chorwacji ( ok. 250 km ) do Metkovica. obiadokolacja, nocleg.

9 DZIEŃ 04.05.2019: Wczesne śniadanie. Przejazd do stolicy Chorwacji  do Zagrzebia - godzinny spacer . Gornij Grad - najstarsze dzielnice Gradec i Kaptol, oraz Dolnji Grad -  Pl Josipa Jelačića - Kościół i plac św. Marka - siedziba parlamentu – Sabor, Katedra N.M. Panny. Przyjazd do hotelu do uzdrowiska k/ Oroslavjia Relaks na basenach termalnych + sauny ,obiadokolacja .Nocleg

10 DZIEŃ 05.05.2019: Śniadanie, przejazd przez Słowenię, Austrię i Czechy. Zwiedzanie  i degustacja win w Podziemnych Składach Win Zakonu Templariuszy (+ posiłek dla chętnych - koszt ok. 200 KCZ). Przyjazd do Polski ok. godziny 22,00

TERMIN:   26.04 - 05.05.2018
CENA: 1850 zł /os

ŚWIADCZENIA W CENIE:
- przejazd autokarem LUX,
- 8 noclegów (pok. 2,3,4 osobowe): 1 nocleg tranzytowy k/ Zagrzebia HOTEL *** , 3 noclegi w Neum- HOTEL *** 200m od morza , 3 noclegi w Czarnogórze k/ Ulcini  PENSJONAT ***  200m od morza  Klimatyzacja ,lodówka, TV, ręczniki,
- wyżywienie 2 razy dziennie: 8 śniadań (szwedzki stół), 8 obiadokolacji serwowanych z deserem,

- ubezpieczenie KL, NNW, bagaż,
- Składka na TFG,
- opieka pilota – przewodnika,

DOPŁATY OBOWIĄZKOWE:

80 Euro + 200 KC obowiązkowo płatne przy ostatniej wpłacie.

koszt biletów wstępów do zwiedzanych obiektów: rejs w Neum, Kanion rzeki Tary, Kotor, Ulcinj, Park Durmitor,  Stary Bar, Oliva Piknik, baseny termalne, degustacja win w Czechach, przewodnik w  Albanii i Czarnogórze, wjazdy do miast, parkingi itp. degustacja win w Czechach

impreza organizowana agencyjnie z DUOTRAVEL